‘De natuur trekt vaak aan het kortste eind …’


Een zinvolle vakantie, steeds meer mensen kiezen ervoor. Het is een avontuur, even iets heel anders. Bart ging naar Thailand om bij te dragen aan behoud van het koraalrif.  

“Als ecoloog adviseer ik bij allerlei projecten waarin ecologie een rol speelt. Dat gaat van het verbouwen van een woning waar mogelijk ook een verblijfplaats van vleermuizen aanwezig is, tot het aanleggen van een vakantiepark naast een natuurgebied. Je beoordeelt dan onder meer welke beschermde dier- en plantsoorten aanwezig zijn en hoe je daar respectvol mee kunt omgaan. Je kunt stellen dat ik betrokken ben bij projecten die de natuur een handje helpen. Maar uiteindelijk moet je concluderen dat de natuur ondanks onze inspanningen vaak aan het kortste eind trekt. De natuur moet zich immers aanpassen aan de mens. Het wordt er per saldo niet beter op.

Koraalstukjes plakken

In 2019 had ik zoveel uren gedraaid dat ik de hele maand december vrij was. Ik wilde die periode zinvol besteden. Enerzijds door ergens op een mooie plek in de wereld te ontspannen, anderzijds door iets nuttigs te doen voor de natuur of het milieu. Op Projects Abroad zag ik een project in Thailand om koraalrif te herstellen. Het was op me op het lijf geschreven. Omdat ik Thailand een prachtig land vind. Ook mijn liefde voor de natuur kon ik in dit project kwijt en bovendien ging een andere wens van mij in vervulling: leren duiken.
We hebben het koraalrif in kaart gebracht en de rommel opgeruimd die je daarbij tegenkomt: kunstaas, visnetten, plastic en ander afval. Daarnaast zijn we ook bezig geweest met het herstel en vermeerderen van het koraal. Bijvoorbeeld door afgebroken koraal dat nog levensvatbaar was, terug te plaatsen of door kleine koraalstukjes op stenen te plakken zodat het verder kan groeien.

Ik maak me echt zorgen

Een jaar of vijftien geleden snorkelde ik in Maleisië en zag veel verschillend en kleurrijk koraal. Toen ik in Thailand was, had ik dat beeld in mijn hoofd. Maar wat ik zag … Mijn eerste indruk was: wat saai! Ik miste de kleurigheid, de diversiteit. Maar het is vooral diep triest op wat voor schaal de gevolgen van klimaatverandering zichtbaar zijn. Ik maak mij daar echt zorgen om. Ik vrees dat het koraal zoals ik het in mijn hoofd had, niet terugkomt. Daarom moeten we koesteren wat we hebben en zorgen dat het niet verder verslechtert. De maand in Thailand gaf mij veel voldoening. Ik genoot enorm van de sfeer en de mensen die ik ontmoette. En ik geloof echt dat ik heb bijgedragen aan het in stand houden van dat stukje koraalrif.”

Bart Smeets (45) ging een maand naar Thailand om bij te dragen aan behoud van het koraalrif.


Tekst Diederik Wieman
Fotografie Vincent Boon

vandaag-magazine-banner-nieuwwij-2021.png


MensenVV-3.jpg

Op de hoogte blijven?

Iederal brengt levensontdekkers bij elkaar. Om met elkaar te ontdekken waar het voor jou in het leven om gaat. Want samen vind je zoveel meer dan wanneer je alleen op zoek gaat.

Wil je op de hoogte zijn van al onze komende events? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.