'Een conflict is niets om bang voor te zijn'

 

Jannie Lammeris senior-adviseur, mediator en coach in organisaties. Als het tussen mensen niet lekker loopt, wordt haar hulp ingeroepen.   

“Als er brand is, kom ik met zwaailicht voorrijden, zeg ik weleens. Ik kom in beeld wanneer bij klanten de menselijke interactie niet lekker loopt, bijvoorbeeld als teams niet goed samenwerken of er conflicten zijn. Het is aan mij de onderliggende betekenis ervan te ontrafelen. Want blijkbaar is er voor beide partijen een belang dat de moeite waard is om voor te vechten. 

Wrok maakt van niemand een mooier mens 

“De dieperliggende vraag is: waar staat dit conflict symbool voor? Bijna altijd kom je dan uit bij macht en onmacht, erkenning en miskenning. Ik vind het een mooie uitdaging die laagjes voorzichtig af te pellen, zodat mensen gaan zien wat er werkelijk speelt. Vanuit daar kun je zoeken naar een goede oplossing of afronding. Waardevol, want het is heel belangrijk voor iemands welbevinden om dingen af te ronden. Oud zeer vreet energie en wrok maakt van niemand een mooier mens. 

Meningsverschillen stonden onze goede band niet in de weg 

Vanuit huis heb ik meegekregen dat je het hartgrondig met elkaar oneens kunt zijn, maar toch veel van elkaar kunt houden. Mijn vader en ik hadden veel meningsverschillen en brachten onze argumenten met de nodige heftigheid op tafel. Toch stond het onze goede band niet in de weg. Als begin twintiger ontdekte ik pas dat die directe communicatie helemaal niet vanzelfsprekend is. In mijn baan bij een schoolbegeleidingsdienst kwam ik erachter dat er zoiets bestaat als oud zeer en langlopende vetes. Het fascineerde me. 

Er vloog een asbak naar het hoofd van de directeur 

Eén voorval zal ik nooit vergeten. Tijdens een vergadering liepen de emoties zo hoog op dat een leerkracht een asbak naar het hoofd van de directeur gooide. Ik zat daar letterlijk met open mond. Wat maakt dat je als weldenkend en verantwoordelijk mens iets doet waarvan je in elke andere situatie zou zeggen dat het niet door de beugel kan? Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik ben op zoek gegaan naar antwoorden. Ik had het gevoel dat ik hierin iets kon bijdragen. 

 

Jannie Lammers HR DEF.jpg

Het is waardevol je aan elkaar te scherpen 

Inmiddels zijn we veertig jaar verder. Ik heb inderdaad veel mogen bijdragen aan vrede en verbinding. Zolang je zorgt dat je het samen goed afrondt, wordt het totaal er beter van. Zelf ben ik door mijn werk minder fel geworden in mijn uitingen. Ik check beter bij de ander hoe hij of zij het ervaart, en heb meer begrip voor hoe mensen zich gedragen in een conflict. Ik hoop dat ik mensen heb laten inzien dat een conflict niet iets is om bang voor te zijn. Het is namelijk heel waardevol en gezond om je aan elkaar te scherpen. Dat wil ik nog aan veel mensen doorgeven. Mijn pensioen komt in zicht en ik moet realistisch zijn: wereldvrede gaat me niet lukken. Maar ik zal altijd blijven werken aan verbinding, al is het op microniveau in mijn eigen straat.” 

Dit is een interview uit VANDAAG magazine.
Wil je meer lezen over zingeving en levenskunst?

Neem een abonnement op VANDAAG. Slechts € 12,50 voor 4 nummers! 

Tekst Carolien Drijfhout 
Fotografie Vincent Boon 

 

Alle ruimte voor verdieping en verbinding

events over zingeving en levenskunst


Ieder mens, in elke situatie, maakt een andere keuze. Je groeit, je ontwikkelt je, je laat los, je leert en ontdekt. De reis naar wie je werkelijk bent is er een vol waardevolle ontmoetingen met anderen. Want jezelf zijn … doe je samen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?