'Ik stond met mijn armen wijd tussen twee schreeuwende mannen'

 

Hüseyin Sahin is sinds 2011 wijkbeheerder in Amsterdam en zorgt voor verbinding in zijn buurt 

“Ik zorg ervoor dat Overtoomse Veld schoon, heel en veilig is. Mijn belangrijkste taak vind ik: de bewoners met elkaar in contact brengen om de sociale cohesie te vergroten. Een hele uitdaging in een buurt met zoveel verschillende etniciteiten. Met heel veel jongeren en ouderen, met mensen in sociale huurwoningen en in vrijesectorwoningen. Ik luister goed, laat mensen uitrazen als ze boos zijn, zoek met hen samen naar oplossingen. Ik blijf positief en geduldig.

Energie opdoen in het Rembrandtpark 

De hele dag help ik mensen. Daar word ik gelukkig van, daar ben ik goed in, maar het vergt ook veel energie. Daarom fiets ik bijna iedere ochtend door het Rembrandtpark op weg naar mijn werk. Genietend van al het groen adem ik diep in en uit, vul ik mijn longen met zuurstof en mijn lijf met energie.  

Hüseyin Sahin HR.jpg

 

 

Werken aan warme contacten 

Tien jaar geleden, toen ik aan deze baan begon, ontdekte ik dat buren elkaar vaak niet of nauwelijks kenden. Ik begon activiteiten te organiseren, richtte groepjes op. Zo stelde ik een stel zes- tot achtjarigen aan als portiekportieren. Ik liet ze kennismaken met de bewoners van de portieken en gaf ze vervolgens een taak: op woensdagmiddag de portieken checken. Stond er vuilnis, een kast, schoenen, was het er vuil? Dan plakten ze er een sticker op met ‘Direct verwijderen’ en meldden het bij mij. Als beloning gingen we één keer per jaar lasergamen, naar de film, het theater of naar een museum. Ik gaf ze verantwoordelijkheid en toonde mijn waardering. Daardoor won ik ook het vertrouwen van hun ouders en ontstonden er warme contacten.  

Met bewoners richtte ik de groep Zorg voor elkaar op, die ontmoetingen organiseert, en de Prikgroep, die zwerfvuil opruimt. Laatst bracht ik een gezin, statushouders, in contact met een oude dame. Het gezin spreekt geen Nederlands, de dame is eenzaam. Zij geeft hen af en toe Nederlandse les en geniet heel erg van de kindjes die bij haar op bezoek komen. Win win 

Soms is het spannend 

Soms moet ik mensen aanspreken op hun gedrag. Laatst belde een bewoner over een scooter die in de hal stond. Ik hoorde hem schreeuwen tegen de schuldige. ‘Niets doen, ik kom eraan’, zei ik meteen. Ik ben met mijn armen wijd tussen die twee schreeuwende mannen in gaan staan en zei: ‘Stop. Ik neem het nu over.’ Dat is best spannend, hoor. Man tegen man geeft soms een vonk die tot een grote ontploffing kan leiden. De man met de scooter nam ik mee naar buiten, ik sprak hem aan op zijn gedrag. Hij bood zijn excuses aan, hij moest alleen even iets afgeven. De bewoner bedankte ik voor zijn melding en ik legde hem uit hoe het zat. Vonk geblust.  

Van getto naar mooiste wijk 

Ik wil dat Overtoomse Veld de mooiste wijk van Amsterdam wordt, waar het schoon en veilig is. Tien jaar geleden was het een getto. Nu krijgt onze wijk een 7,5 van de bewoners! Ik wil nog beter worden in wat ik doe en mijn kennis met andere wijken delen. Want wij vormen samen de maatschappij. We zijn één.”  

Dit is een interview uit VANDAAG magazine.
Wil je meer lezen over zingeving en levenskunst?

Neem een abonnement op VANDAAG. Slechts € 12,50 voor 4 nummers! 

Tekst Kirsten Donders-Lindeboom 
Fotografie Vincent Boon

Alle ruimte voor verdieping en verbinding

events over zingeving en levenskunst


Ieder mens, in elke situatie, maakt een andere keuze. Je groeit, je ontwikkelt je, je laat los, je leert en ontdekt. De reis naar wie je werkelijk bent is er een vol waardevolle ontmoetingen met anderen. Want jezelf zijn … doe je samen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?