In verband met corona hebben we de live events voor dit jaar geannuleerd. We zien je graag bij een van onze online events!

‘Niemand wordt als politicus geboren, het is een kwestie van doen’


Je moet het maar durven. Grijp jij de uitdagingen van het leven of mijd je ze liever? Daniël van Duijn (29) richtte jongerenpartij LEF op. Zijn missie? Meer zeggenschap voor jongeren.

“Mijn ambitie is de democratie uitbreiden naar alle Nederlanders onder de achttien om het langetermijndenken te stimuleren. Klinkt logisch, toch? Tegelijkertijd moet je ook wel prettig gestoord zijn om dat voor elkaar te willen boksen in een wereld waarin kinderen en jongeren totaal niet serieus worden genomen. Maar dat is nu niet waar het om draait: we willen kinderen niet politiek maken, we willen de politiek meer kind maken.” 

Elk succesje motiveert

Ik leg dagelijks contact met andere jongeren die iets voor hun gemeenschap doen of (groot)ouders die hun (klein)kinderen betere kansen willen meegeven. Elk succesje geeft motivatie om verder te gaan. Bijvoorbeeld als we een mooie campagnevideo hebben opgenomen of wanneer ik enthousiaste kiezers spreek. Helaas zijn er ook ‘moetjes’ die het spelplezier weghalen, zoals administratieve zaken en de noodzaak tot geld. Frustrerend om te zien dat het allemaal erg langzaam gaat, maar het maakt me ook weer creatief.

Op dat moment telde de angst niet

Een vraag van Jan Terlouw in een tv-programma in mei 2020 triggerde me. Hoe kon het dat er geen jonge presidentskandidaat in Amerika was? Joe Biden, Bernie Sanders en Donald Trump waren alle drie dik in de zeventig. Ik dacht: waar blijven die jongeren inderdaad? En toen besefte ik: ik ben jong, ik kan ook zelf een partij oprichten!
In dat moment van roeping voelde ik me heel kalm. Al mijn activiteiten leken samen te komen: politicologie, filmmaken, mijn voorliefde voor filosofie, het stokje doorgeven aan de volgende generatie en met een onbevangen blik het systeem herontwerpen. Ik besefte ook dat ik mogelijk haat, agressie of bedreigingen zou oproepen, maar op dat moment telde de angst niet. Daarom is het extra mooi dat ‘lef’ in het Hebreeuws 'hart' betekent. Zonder hart zijn we nergens.
Over lef gesproken, een halfjaar later zocht ik Jan onaangekondigd op in zijn woonplaats. Dat kon hij niet zo waarderen. Hij wilde zich niet uitspreken voor een andere partij. En dat hoeft ook niet, het is aan een nieuwe generatie om dat te doen. De oudere generatie heeft niet meer de antwoorden op de uitdagingen van vandaag.

vandaag-magazine-banner-nieuwwij-2021.jpg


Verbinding maken met het kind in jezelf

Politiek is geen exclusief domein voor top politici. Jongeren denken vaak dat het heel ingewikkeld is. Dat is niet zo, het is gewoon mensenwerk. Niemand wordt als politicus geboren, het is een kwestie van dromen, durven en doen.
Ik hoop dat iedereen onder de achttien straks gerepresenteerd wordt binnen het parlement. En dat meer mensen verbinding leren te maken met het kind in zichzelf. In de politiek heerst namelijk een bewijsdrang met grote ego’s en behoefte aan erkenning. Door ons te spiegelen aan kinderen, die vaak volledig zichzelf zijn en zonder angst in het leven staan, creëren we een vreedzamere wereld, met minder conflicten.”

Daniel van Duijn.jpg

Tekst Shivani Boer
Fotografie Vincent Boon

Alle ruimte voor verdieping en verbinding

events over zingeving en levenskunst


Ieder mens, in elke situatie, maakt een andere keuze. Je groeit, je ontwikkelt je, je laat los, je leert en ontdekt. De reis naar wie je werkelijk bent is er een vol waardevolle ontmoetingen met anderen. Want jezelf zijn … doe je samen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?