‘De coronacrisis heeft mijn naïeve levensstijl abrupt tot stilstand gebracht’

 

Sommige standpunten gaan jarenlang mee. Tot er iets gebeurt en er een keihard besef komt. Arts en medisch adviseur Nupur Kohli (31) maakte de omslag van zorgeloze millennial naar bevlogen ambassadeur voor het milieu en de natuur.

“Het afgelopen jaar was heel onwerkelijk. Congressen en symposia gingen niet door. Als spreker mis ik de interactie met het publiek. Ik zet mijn talks wel online voort, maar het is toch anders. De wereld speelt zich niet meer buiten af. Ik ben net als iedereen teruggeworpen op mijzelf en wordt gedwongen bij mezelf te rade te gaan nu er geen afleiding meer is.”

Nupur Kohli.jpg

 

 

Ik wilde vooral genieten

“Ik heb veel nagedacht, vooral over de waarde van gezondheid en hoe kwetsbaar het leven op aarde is. Als ik zie hoe ik drie, vier jaar geleden was … echt een kind van mijn generatie. Ik wilde vooral genieten: uitgaan, terrasjes pakken, vakantie vieren, plannen maken. Zo vond ik het heel normaal om voor één speech naar een congres in Melbourne of Miami te vliegen. De coronacrisis heeft die naïeve levensstijl abrupt tot stilstand gebracht. Ergens wist ik wel dat we de planeet schade berokkenen. Natuurlijk had ik gehoord van de smeltende poolkappen, plastic soep en extreme droogte. Maar die kennis was geen onderdeel van mijn leven, althans: ik deed er niets mee.”

Kleine triggers middenin de coronacrisis

“Twee gebeurtenissen zorgden voor een omslag. De eerste was de documentaire A Life On Our Planet. Daarin zegt bioloog David Attenborough dat wij ons leven danken aan de natuur. En dat wij de natuur, die altijd goed voor ons heeft gezorgd, daarom niet in de steek mogen laten. Niet veel later sprak ik een vriend die zich bezighoudt met watermanagement. Hij zei: “Als je lichaamstemperatuur met 1 graad stijgt, heb je koorts. Denk je dat dat niet geldt voor de natuur?” Het waren die kleine triggers middenin de coronacrisis, die mij veel meer zeiden dan al die onheilspellende cijfers en statistieken over de opwarming van de aarde.”

De weg terug is nog een zoektocht

“Omdat ik een ondernemend karakter heb, vond ik het tijd om keuzes te maken. Dat ging niet binnen mijn eigen kringetje. Die wereld kende ik immers al. Ik ben daarom op zoek gegaan naar mensen die anders leven dan ik gewend was. Van mijn nieuwe vrienden leerde ik dat het nooit te laat is om het verschil te maken. Het begint met kleine stapjes, zoals je afvragen wat gezondheid je waard is - dan begrijp je dat je gezondheid direct te maken heeft met je leefomgeving. En een evenwichtige balans zien te vinden. De weg terug is nog een hele zoektocht, maar als je echt wilt, kun je je leefpatroon veranderen. Het voelt goed om het te hebben over iets wat ons allemaal aangaat. Ik hoop die urgentie in mijn werk te kunnen overbrengen.”


Tekst Robert van der Broek
Fotografie Vincent Boon

Dit is een interview uit VANDAAG magazine. Wil je meer lezen over zingeving en levenskunst? Neem een abonnement op VANDAAG.
Slechts € 12,50 voor 4 nummers!

Alle ruimte voor verdieping en verbinding

events over zingeving en levenskunst


Ieder mens, in elke situatie, maakt een andere keuze. Je groeit, je ontwikkelt je, je laat los, je leert en ontdekt. De reis naar wie je werkelijk bent is er een vol waardevolle ontmoetingen met anderen. Want jezelf zijn … doe je samen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?