‘De waan van de dag is vergeten’


Sommige plekken benemen je de adem. Of maken je intens gelukkig. Of doen je je diep verbonden voelen met de wereld om je heen. Joris Putman vertelt over de plek waar hij volledig ontstrest. 

Anywhere waar er golven zijn, is mijn plek: Noord-Spanje, Sri Lanka, Wijk aan Zee. Soms lever ik een gevecht van wel 40 minuten om achter de golven te komen. Dat is de fase van chaos, lawaai en geweld, van golven die boven me breken. En dan … dan komt het mooiste moment: ik ben door de laatste golf heen en opeens is het stil. Ik hoor alleen nog het zachte klotsen van de zee tegen mijn surfplank. Ik proef zout in mijn mond, ogen en neus. Ik kom even bij en kijk naar de kust: ineens een heel ander perspectief. Ik wacht op een kans, op de golf die speciaal voor mij komt – dat is vaak geduld hebben – en zet dan alles op alles om hem te pakken.  

Zo’n dagje zee voelt alsof ik ctrl alt delete heb ingetoetst: ik ben al mijn stress kwijt. Alle gedachtes die zijn vastgelopen zijn gewist, de waan van de dag is vergeten. Ik voel me heerlijk ontspannen, rozig en voldaan. Zo probeer ik ook mijn leven te leven. Niet alleen genieten van dat korte ritje op een golf, maar ook van het gevecht tegen de zee en van het rustmoment daartussen. Want als je alleen geniet van dat ritje op een golf, dan geniet je wel heel erg kort.” 

Heb jij ook een plek die voor jou bijzonder is? Laat het ons weten via vandaagmagazine@iederal.nl o.v.v. ‘Mijn plek’.

Tekst: Kirsten Donders
Fotografie: Annelien Nijland


211016©AnnelienNijland850_8809.jpg

vandaag-magazine-banner-nieuwwij-2021.jpg

Alle ruimte voor verdieping en verbinding

events over zingeving en levenskunst


Ieder mens, in elke situatie, maakt een andere keuze. Je groeit, je ontwikkelt je, je laat los, je leert en ontdekt. De reis naar wie je werkelijk bent is er een vol waardevolle ontmoetingen met anderen. Want jezelf zijn … doe je samen.

Zinvolle events spotten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief