Op ontdekking

‘Escher laat zien: niets is onmogelijk’

Tekst: Thomas Braun

Fotografie: Vincent Boon

Kunst kan veel losmaken. De lithografie Relativiteit van M.C. Escher is een grote inspiratiebron voor Femke Dekker, schrijver van fantasieboeken voor kinderen.

“Aan een koord in mijn keuken heb ik bijzondere kaartjes en persoonlijke brieven hangen. Escher hangt er ook tussen. Ik ben mijn hele leven al gefascineerd door dit labyrint, dat je in verschillende standen kunt bekijken. Kunst raakt me, zet me aan het denken. Laatst kreeg ik, omdat ik 50 werd, een houten boek van mijn neef dat hij zelf gemaakt had. Aan de binnenkant 49 stippen, die mijn lichte en donkere jaren vertegenwoordigen. En een uitsparing met een waxinekaarsje voor mijn 50ste jaar, dat licht geeft. Het mooiste cadeau dat ik ooit kreeg. Als ik ernaar kijk, voel ik blijheid. Ik denk dat dit in mijn buik ontstaat, ergens in het gebied tussen leven en dood waar je geïnspireerd wordt, je niet oordeelt, alleen maar voelt en bent.

Hoopgevend verhaal, maar geen succesverhaal

Als ik naar die stippen kijk, denk ik ook aan mijn moeilijke jaren. Ik had een relatie waarin ik niet gelukkig was, maar waar ik wel goed ben uitgekomen. Ik vind dat ik een keer over die tijd moet schrijven, maar tegelijk ben ik bang dat het oprakelen van die periode mij misschien wat somber maakt. En toch vind ik dat ik het moet doen omdat mijn verhaal hoopgevend kan zijn voor lezers die ook een moeilijke relatie hebben gehad. Tegelijkertijd wil ik er ook geen succesverhaal van maken, zo van: kijk mij hier eens goed uitgekomen zijn. 

Er zijn zoveel perspectieven

Ik worstel met al die gedachten en dan kijk ik naar Escher. Dan zie ik zoveel perspectieven. Zijn lithografie is een enorme inspiratiebron voor mij. Niets is wat het lijkt, niets is onmogelijk, dat zie ik erin. Vorig jaar schreef ik een fantasy-boek: De Magische Bieb. Juist omdat het fantasie is, lees je veel dingen die niet zijn wat ze lijken, zoals de muurschildering van een struik, die een doorgang naar een andere magische wereld blijkt te zijn. In mijn werk wil ik laten zien dat alles meerdere kanten heeft. Dat er altijd meerdere perspectieven zijn om naar een gebeurtenis of naar de mensen om mij heen te kijken.  

Alles onderzoeken

Ik laat me in mijn leven ook graag verrassen. Zo had ik nooit gedacht dat ik, door mij aan te sluiten bij een toneelgenootschap, een man zou ontmoeten die mij gelukkig maakt. Alles stroomt weer en ik wil in de toekomst een volwassen roman gaan schrijven, de wereld een nieuw verhaal vertellen. En ik wil doorgaan met ontmoetingen verzamelen. Toen ik een paar jaar alleen was, werd ik wat eenzaam. Ik besloot vrienden op te zoeken en te vragen hoe zij elkaar ontmoet hadden. Zo komen we op prachtige gesprekken, waarin ogen gaan glimmen. Het brengt mij meer dan in mijn eentje naar de bios. Ik sta open voor iedereen, oordeel niet, maar onderzoek. Bekijk alles vanuit verschillende perspectieven. Net als Escher.”


 

Op de hoogte blijven?

Iederal brengt levensontdekkers bij elkaar. Om met elkaar te ontdekken waar het voor jou in het leven om gaat. Want samen vind je zoveel meer dan wanneer je alleen op zoek gaat.

Wil je op de hoogte zijn van al onze komende events? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.