‘Ik heb meer in mij dan ik dacht’


Een zinvolle vakantie, steeds meer mensen kiezen ervoor. Het is een avontuur, even iets heel anders. Lilian ontdekte nieuwe kanten van zichzelf tijdens een zomerkamp in Tunesië.

“In 2013 ging ik voor het eerst op zomerkamp naar Tunesië om mensen met meervoudige beperkingen te begeleiden. Twee weken lang. Ik vond het spannend. Ik was tot die tijd altijd met mijn ouders op vakantie geweest binnen Europa. Maar mijn broer ging ook mee. Hij bracht me destijds op het idee. Ik wilde graag iets doen voor een ander en het niet-westerse avontuur trok me. Ik dacht: als hij gaat, dan durf ik het ook.

25 blije gezichten

We logeerden in kleine vakantieappartementen in Hammamet vlak bij de kust. Mijn kamer deelde ik met een andere begeleider en twee Tunesiërs met beperkingen voor wie we de hele dag zouden gaan zorgen. Ik weet nog dat de groep aankwam. We hadden vooraf alles versierd met ballonnen en vlaggetjes. Een stuk of 25 blije gezichten stapten uit de bus en gingen ons meteen knuffelen, ook al kenden ze ons nog niet.

Communiceren met handen en voeten

Elke ochtend ging om half zeven mijn wekker en vanaf dat moment was ik continu bezig: douchen, aankleden, iedereen insmeren met zonnebrand, zodat we na het ontbijt met z’n allen naar de zee konden gaan. Na de siësta gaven we creatieve workshops met bijvoorbeeld dans en toneel. De meeste deelnemers waren lief en heel braaf, maar het was lastig om elkaar iets duidelijk te maken. Ik sprak geen Arabisch of Frans, dus we communiceerden met handen en voeten en plaatjes. Ik vond het pittig. Ik wist soms niet wat iemand bedoelde en ik was niet gewend om de héle dag voor een ander te zorgen. Gelukkig had de stichting Les Oiseaux Bleus, die de kampen organiseerde, ons goed voorbereid. We leerden over de cultuur en hoe je iemand in of uit een rolstoel helpt of wat je moet doen bij een epileptische aanval.

Drie keer terug

Het heeft me veel gebracht. Ik heb nieuwe vriendschappen gesloten en ervaren dat ik meer in mij heb dan ik dacht: ik ben een echte doorzetter en kan mijn eigen belangen opzij zetten om een ander blij te maken. Voor mij zijn het twee weken van mijn leven. Voor hen is het de vakantie van hun leven! Ik ontdekte ook dat ik heel erg in anderen geïnteresseerd was; ik bleef de verbinding zoeken tussen Nederlanders en Tunesiërs. Nog drie keer ging ik terug en één keer hielp ik met de voorbereidingen. Nu geef het stokje door: deze zomer gaat mijn jongere zus mee op zomerkamp.”

Lilian Middel (29) ontdekte nieuwe kanten van zichzelf tijdens een zomerkamp in Tunesië.

Tekst Katja Kreukels
Fotografie Vincent Boon

vandaag-magazine-banner-nieuwwij-2021.png


MensenVV-4.jpg

Op de hoogte blijven?

Iederal brengt levensontdekkers bij elkaar. Om met elkaar te ontdekken waar het voor jou in het leven om gaat. Want samen vind je zoveel meer dan wanneer je alleen op zoek gaat.

Wil je op de hoogte zijn van al onze komende events? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.