'Ik leer te lachen om mezelf'

 

Katinka Syaranamual (46) helpt mensen met financiële problemen. Ze is vrijwilliger bij De Regenboog Groep. 

 Ik weet wat het is om krap te zitten. Daarom besloot ik tien jaar geleden mensen te gaan helpen die financiële problemen hebben. Vrienden vragen me weleens waarom ik dit doe. “Het is toch hun eigen schuld” zeggen ze dan. Maar dat vind ik te simpel gesteld. Niet iedereen heeft de capaciteiten om zijn geldzaken op orde te houden. Ik hoef er eigenlijk alleen maar te zijn, vragen te stellen en echt te luisteren. Uit te vinden wat de persoon nodig heeft om zijn zaken op de rit te krijgen. Dat gaat soms langzaam en dat vind ik moeilijk. Ik ben erg resultaatgericht en wil meteen in de hoogste versnelling schieten. Maar het gaat er niet om wat ík nodig heb, maar om wat die persoon nodig heeft om dingen zelf op te lossen en later op eigen kracht verder te kunnen.  

‘Als er geen geld was voor een cadeautje, dan namen we zelfbereid eten mee’ 

 

De juiste wegen vinden
Ik kom uit een eenoudergezin. Mijn moeder kon vroegernet rondkomen. Gelukkig had ze een groot sociaal netwerken wist ze bij welke instanties ze moest aankloppenvoor hulp. Als er geen geld was voor een cadeautje,dan namen we zelfbereid eten mee. Ik kon zelfs opstijldansen, omdat er in Deventer een jeugdsportfondswas. Maar als je niet zo goed bent opgeleid, mindergoed je weg weet op internet of nauwelijks een netwerkhebt, is het vinden van de juiste wegen vaak ingewikkeld.Zelfs ik moet teksten soms drie keer lezen voordatik begrijp wat er staat. En als je aan de grond zit, jeschaamt en geen uitweg ziet, dan stop je de enveloppenmet aanmaningen en rekeningen ongeopend onder jebed. In de hoop dat alles verdwijnt. Zie daar maar eensuit te komen in je eentje.

‘Ik besef dat mijn problemen vaak luxeproblemen zijn’ 

 

Sociale armoede is nog erger dan financiële 
Dit vrijwilligerswerk verrijkt me. Ik ontmoet er andere mensen dan mijn collega’s, kennissen en familie. Ik leer daardoor dat de wereld niet zwart-wit is. Het leert me dankbaar te zijn, voor mijn vrienden en familie bijvoorbeeld. Want nog erger dan financiële armoede is sociale armoede. Ik besef dat mijn problemen vaak luxeproblemen zijn. Als ik baal dat ik niet naar yoga kan, doordat ik een dienst van een collega moet overnemen. Ik vind het een verrijking dat ik dan om mezelf kan lachen. Ik ontdek dat je ook leuke dingen kunt doen die weinig of niets kosten. Kleding kopen in de kringloopwinkel met een kop koffie erbij voor twintig cent. Of gratis met de pont over het IJ en dan een andere buurt verkennen. Mijn vrienden vinden dat ik meer compassie met mezelf heb gekregen. Ik was best streng voor mezelf, ging altijd voor een tien. Nu voelt het oké om hulp te vragen. Zeker nu ik ervaar hoe fijn het is om hulp te geven.” 

 

20200331-025-EXP.jpg

 

Dit is een  artikel  uit VANDAAG magazine. 
Meer lezen over zingeving en levenskunst? 
Neem een abonnement. Slechts € 12,50 / 4 nummers.  

Tekst: Kirsten Donders-Lindeboom 
Fotografie: Vincent Boon 
www.deregenboog.org

Alle ruimte voor verdieping en verbinding

events over zingeving en levenskunst


Ieder mens, in elke situatie, maakt een andere keuze. Je groeit, je ontwikkelt je, je laat los, je leert en ontdekt. De reis naar wie je werkelijk bent is er een vol waardevolle ontmoetingen met anderen. Want jezelf zijn … doe je samen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?