‘Ik was ontgoocheld, maar heb nu meer begrip voor politici’

 

Sommige standpunten gaan jarenlang mee. Tot er iets gebeurt en er een keihard besef komt. Politicoloog en coach Marleen Weener (33) stapte gedreven in de politiek, vertrok gedesillusioneerd en koos voor een andere rol.

“Ik mis de echte mens in de politiek. Daarom coach ik politici en bestuurders om dichter bij zichzelf te blijven in hun belangrijke werk. Wie ben jij en wat wil je bereiken? Ik heb jaren in de politiek gewerkt en weet hoe hard die wereld is. Als politicus sta je continu onder druk; iedereen kijkt naar je, iedereen vindt iets van je. Aan alle kanten wordt je de kaas van het brood gegeten. Zelf probeerde ik steeds te blijven staan voor wat ik vond, maar het is geen makkelijke weg. Ik ben er uiteindelijk op stuk gelopen. Nu ondersteun ik anderen om in het politieke ‘geweld’ overeind te blijven. Want alleen als je werkt vanuit je eigen innerlijke vuur, kun je mooie slagen maken. En houd je er plezier in. Ik wil mensen helpen om vanuit wie ze écht zijn, dingen in beweging te zetten. Zo hoop ik vanaf de zijlijn gelijk wat meer menselijkheid te brengen in het hele politieke systeem.

Op jacht naar erkenning

Al zolang ik me kan herinneren, ben ik geïnteresseerd in politiek. Hoe richt je een samenleving het beste in, hoe zorg je dat iedereen blij is? Eerlijk is eerlijk, achteraf denk ik dat ik ook wel op jacht was naar erkenning. Als meisje uit de Achterhoek wilde ik gezien en gehoord worden. Dus ging ik na mijn studie politicologie voor D66 aan de slag. Ik heb er tien jaar gewerkt; een geweldige tijd. Zo dicht bij het vuur zitten, continu onder media-aandacht staan, dat gaf een kick! Toch stapte ik er in 2018 gedesillusioneerd weer uit. Mijn mening over de politiek was gaandeweg sterk veranderd. Ik verwachtte samen met mijn partij te knokken voor het grotere doel, maar in werkelijkheid eiste de strijd bínnen de partij alle tijd en aandacht op. Toen we richting de verkiezingen gingen, werd de interne strijd echt lelijk. Ik lag opeens uit de groep omdat ik voor de ‘verkeerde’ leider had gestemd.

Stug en competitief systeem

Inmiddels ben ik opnieuw van inzicht veranderd. Ik heb er een lange wereldreis voor nodig gehad om de boel – letterlijk – met wat afstand te bezien, maar ik heb nu meer begrip voor politici. Want natuurlijk is het ontzettend moeilijk om het als individu anders te doen in een stug en competitief systeem. De grote oplossing voor de politiek heb ik zo niet voor handen, maar ik denk dat het begint bij meer echtheid. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij. In de toekomst wil ik me als coach ook op een bredere doelgroep gaan richten, want een verschil maken kan ook buiten de politiek. Er zijn zoveel mensen die de wereld een beetje mooier willen achterlaten. Deze idealisten en change-makers in hun kracht zetten, dat wordt mijn bijdrage aan een betere wereld.

 

Marleen Weener.jpg

 

Dit is een interview uit VANDAAG magazine. Wil je meer lezen over zingeving en levenskunst? Neem een abonnement op VANDAAG. Slechts € 12,50 voor 4 nummers!

Tekst Carolien Drijfhout
Fotografie Vincent Boon

Alle ruimte voor verdieping en verbinding

events over zingeving en levenskunst


Ieder mens, in elke situatie, maakt een andere keuze. Je groeit, je ontwikkelt je, je laat los, je leert en ontdekt. De reis naar wie je werkelijk bent is er een vol waardevolle ontmoetingen met anderen. Want jezelf zijn … doe je samen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?