‘In de natuur gebeurt alles precies op tijd’

 

“Door de regen en modder ploeter ik met een grote kruiwagen hooi, op weg om mijn schapen te voeren. Het lijkt niet op het romantische beeld wat veel mensen hebben als ze aan een schaapherder denken maar ik hou ervan. Ik voel de structuur van het hooi en ruik de geur, een van de fijnste geuren die ik ken, de kruiwagen is zwaar, de regen klettert op mijn hoofd. En dan kom ik bij de hooiruif, daar is het gezellig en warm. Wat de bar in het café is voor mensen, is de hooiruif voor schapen.

Woordeloos communiceren

Zij hebben een groot gevoel voor mindfulness en harmonie, ik noem het schaapfulness. Schapen brengen je terug bij de oervorm van communiceren, voorbij het verbale bij de saamhorigheid. Het is een stroom waar je alleen maar in hoeft te springen.

Geen deadlines

Ik ben opgeleid als singer/songwriter maar tien jaar geleden besloot ik dat ik dichter bij het ritme van de natuur wilde leven. In de natuur bestaan geen deadlines en toch gebeurt alles er precies op tijd. Haast is door mensen bedacht. Leven vanuit diep vertrouwen en vanuit een gevoel van overvloed is voor mij spiritueel, verbindt me met een universele oerstroom. Ik merkte dat de spiegel die schapen kunnen bieden voor groepsprocessen, zeer effectief is. Daarom geef ik ongeveer 50% van mijn tijd trainingen schaapfulness aan teams en bedrijven.

Voor mij is werken met schapen het mooiste wat er is. Ik ben er druk mee maar zo voelt het nooit.”

Heb jij ook een plek die voor jou bijzonder is? Laat het ons weten via vandaagmagazine@iederal.nl o.v.v. ‘Mijn plek’.

Tekst Inge de Bos 
Fotografie Annelien Nijland 

vandaag-magazine-banner-nieuwwij-2021.pngVANDAAG 2023-1 MijnPlek ©AnnelienNijland.jpg

Op de hoogte blijven?

Iederal brengt levensontdekkers bij elkaar. Om met elkaar te ontdekken waar het voor jou in het leven om gaat. Want samen vind je zoveel meer dan wanneer je alleen op zoek gaat.

Wil je op de hoogte zijn van al onze komende events? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.