‘Met duizend kilometer per uur reizen door een buis’


Ambitieus werkt Patrick Sheppard, student Aerospace Engineering, aan het vervoer van de toekomst: de hyperloop.

 

“Wat als je nu naar Rome kunt vertrekken om anderhalf uur later een pizzaatje te eten bij het Colosseum? Ik geloof dat het ooit kan. Ja, klimaatverandering is een gigantisch probleem. Maar mensen willen of kunnen niet kiezen tussen duurzaamheid en comfort. We willen alles tegelijk. Alleen innovatie kan dit oplossen, dat denk ik echt. Daarom werk ik met 39 studenten aan het hyperloopconcept, een soort vacuümtrein. Je neemt straks plaats in een pod, een capsule, en reist met duizend kilometer per uur door een buis. Het kost evenveel energie als een trein en is op de lange termijn goedkoper dan vliegen. Dat is toch dé oplossing? Reizen moet niet ‘strafbaar’ zijn: het is waardevol om nieuwe mensen te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. We ontwikkelen een pod van twee meter en onderzoeken de schaalbaarheid van de hyperloop. Samen met anderen aan een betere wereld werken is het allermooiste. We zetten zelfs onze studie een jaar stop om hier onbetaald aan te werken. Als dat geen passie is … Ik droom zelfs iets te vaak over pods, haha.

Belangrijkste les

Als kind vond ik problemen al fascinerend. Daarom hield ik van wiskunde en natuurkunde. Ik was helemaal geen trein- of vliegtuigfanaat. Ik wilde problemen oplossen. Tijdens mijn studie luchtvaart- en ruimtevaarttechniek stuitte ik op de hyperloop. In deze innovatie kwam alles samen: probleem én oplossing. Ik meldde me meteen aan voor Delft Hyperloop. Ik zag de mogelijkheid om bij te dragen aan het vervoer van de toekomst, maar ook een kans om mezelf te ontwikkelen en inspirerende mensen te ontmoeten. Ik stel als teamcaptain veel vragen. Een andere mening is niet per se fout. Ik wil uit iedereen het beste halen. Dat geeft me veel voldoening. De belangrijkste les als teammanager? Onderschat nooit hoe belangrijk mensen zijn. Dáár komen alle innovaties vandaan. Investeer in elkaar en luister. Een open geest is heel nuttig om mensen echt te begrijpen.

Limieten pushen

In 2022 mogen we ons meten met andere Europese studententeams. Ik hoop dat we de beste pod en het beste onderzoek uit de hyperloopgeschiedenis neerzetten. De limieten pushen. We zijn op de goede weg. En als er iets misgaat, dan is het niet ineens níet geslaagd. Ik vind het veel belangrijker dat we iets bijdragen. Ik weet dan ook niet of ik na mijn studie aan de hyperloop blijf werken. Als ik maar met anderen kan innoveren voor een betere toekomst. Ik houd van ambitieuze doelen die op het randje van het onmogelijke balanceren. Leg de lat niet te laag. Ik zeg niet dat je té hard moet werken, ik zeg dat je ambitieus moet dromen. De hyperloop is geen droom. Over twintig jaar reis ik ermee. Met het besef dat ik er een klein beetje aan heb bijgedragen.”

Tekst Stefan Popa
Fotografie Vincent Boon

vandaag-magazine-banner-nieuwwij-2021.jpg


MensenVanVandaag-3.jpg

Patrick Sheppard (22) studeert Aerospace Engineering aan de TU Delft en is teamcaptain van Delft Hyperloop.  

Alle ruimte voor verdieping en verbinding

events over zingeving en levenskunst


Ieder mens, in elke situatie, maakt een andere keuze. Je groeit, je ontwikkelt je, je laat los, je leert en ontdekt. De reis naar wie je werkelijk bent is er een vol waardevolle ontmoetingen met anderen. Want jezelf zijn … doe je samen.

Zinvolle events spotten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief