'Met praten bouw je vertrouwen op en laat je zien: je doet ertoe'


Onbewust creëren we vaak een wereld met gelijkgestemden om ons heen. Zo niet Saïd, die met iedereen praat en verbinding zoekt.

“Volgens mij ben ik wel een creatieve, oplossingsgerichte denker. Zodra er actie nodig is, bedenk ik iets. Zoals het uitdelen van maaltijden en kleding in coronatijden of het inzamelen van in Nederland afgeschreven hulpmiddelen door mijn organisatie Winning Wheels. Die hulpmiddelen geven we een nieuw leven in het buitenland. Rabbijn Lody van der Kamp en ik zoeken altijd naar verbinding voor een betere samenleving. Daarbij werken we niet volgens regels en protocollen maar vanuit oprechte interesse in mensen. Met praten kom je een heel eind. Zo bouw je vertrouwen op en laat je zien: je doet ertoe. Het liefst maak ik het slachtoffer onderdeel van de oplossing. Een man werd eens ernstig gepest door een groep buurtjongens vanwege zijn geaardheid. Aangifte doen hielp niet. Ik pakte het anders aan, ik bracht de man en de jongens met elkaar in contact. Het pesten stopte. Het geeft me een warm gevoel als ik een oplossing vind.

We kunnen samen door één deur

Jaren geleden zag ik op de Amsterdamse zender AT5 hoe Lody de Hitlergroet kreeg van een Amsterdam- Marokkaanse jongen uit de buurt. Lody liep toen, geschaduwd door een verborgen camera van de Joodse Omroep, met een keppeltje op het achterhoofd door de stad. Ik kende hem niet, maar belde hem en zei: ‘Dit kan zo niet, hoe kunnen we dit samen oplossen?’ We spraken af en het klikte tussen ons. Net als ik wilde Lody iets doen, het ánders doen. De maatschappelijke onrust in Bos en Lommer veranderen bijvoorbeeld. Of laten zien dat we met verschillende godsdiensten samen door één deur kunnen. Op een dag stelde ik Lody voor aan de jongen tegen wie hij aangifte had gedaan. Ze hadden een goed gesprek. De jongen bood Lody zijn excuses aan en vroeg hem mee te gaan naar het Anne Frankhuis. Dat vond ik fantastisch! Lody trok de aangifte in.

Liever een educatieve straf dan cefstraf

Inmiddels werken Lody en ik alweer tien jaar samen op diverse maatschappelijke thema’s. We gaan vaak in gesprek met jongeren op scholen en op straat. Soms kunnen we een veroordeling voorkomen door met justitie en wijkagenten te praten. Jongeren hebben meer baat bij een educatieve straf dan celstraf, geloven wij.

Gebruik je eigen gereedschapskist

Ik wil graag de jeugd laten zien dat ze ondanks tegenslagen, hobbels en nare ervaringen hun dromen en doelen moeten nastreven. Door hen te betrekken bij activiteiten, projecten en oplossingen kunnen ze zich bewust worden van hun eigen talent in de maatschappij. Zodat ze niet in dezelfde sores terechtkomen als veel jongeren van nu. Dat vergt veel van de jeugd. Ik stoor me aan de problemen die nu op veel scholen spelen. Zoals de straatcultuur die af en toe de overhand krijgt in de klas, waardoor leerlingen die oprecht bezig zijn met hun toekomst, toch in de problemen komen. Dat moet anders. Het liefst zou ik willen dat iedereen zichzelf beter kent en zijn eigen ‘gereedschapskist’ beter gebruikt. Dan kunnen we elkaar beter vinden en dienstbaar zijn voor elkaar. Dat is echt in contact zijn.”

 

 

Said Bensellam3.jpg

 

Saïd Bensellam (50) zet zich onder andere in voor kansarme jongeren door verbinding te zoeken.

 

Tekst: Annemarie van Dijk
Fotografie: Vincent Boon

vandaag-magazine-banner-nieuwwij-2021.jpg

Alle ruimte voor verdieping en verbinding

events over zingeving en levenskunst


Ieder mens, in elke situatie, maakt een andere keuze. Je groeit, je ontwikkelt je, je laat los, je leert en ontdekt. De reis naar wie je werkelijk bent is er een vol waardevolle ontmoetingen met anderen. Want jezelf zijn … doe je samen.

Zinvolle events spotten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief