‘Techniek kan echt levens veranderen!’

 

Gedreven ontwikkelt werktuigbouwkundig student Allard Braakhuis techniek die mensen in ontwikkelingslanden zelfredzamer maakt.

“Technische installaties ontwikkelen die mensen in ontwikkelingslanden zélf kunnen maken, dat is in het kort de missie van de Werkgroep Ontwikkelingstechnieken (WOT). We zijn een vereniging van studenten die door kennis te delen, mensen over de hele wereld in staat willen stellen zelfredzamer te worden. Je ziet nog te vaak dat in ontwikkelingslanden dure techniek wordt geïnstalleerd, waar vervolgens niemand zich verantwoordelijk voor voelt en die ook niemand kan repareren als het stuk gaat. Wij ontwikkelen techniek die volledig gemaakt kan worden met lokale materialen, zodat mensen een product zelf kunnen bouwen én onderhouden. Denk aan waterpompen, windmolens of zonnecollectoren. Zelf ben ik momenteel bezig met een low-tech installatie die mensen in staat stelt heel kleinschalig plastic te recyclen. Ik ben zo’n tien uur per week te vinden op ons eigen WOT-terrein met werkplaats bij de universiteit in Enschede. Ik vind het heerlijk er lekker technisch en met mijn handen bezig te zijn.

Mooie kans

Inmiddels vijf jaar geleden, tijdens de introductieweek voor nieuwe studenten, maakte ik kennis met de WOT. Ik heb me vrijwel direct aangemeld en was de laatste jaren zelfs voorzitter. Het leek me een mooie kans om naast mijn toch wel theoretische studie ook in de praktijk met techniek bezig te zijn. De ideële drijfveer volgde pas later, toen ik ging beseffen wat techniek voor verandering teweeg kan brengen. Twee jaar geleden heb ik dat met eigen ogen gezien, toen ik naar Zuid-Afrika ging om een boer op te zoeken die zelf een waterpomp had ontwikkeld. Het werd me nog duidelijker hoe belangrijk zo’n waterpomp is. Het geeft mensen toegang tot water, of tot schoner water, voor henzelf én hun vee. Zo kan techniek echt levens veranderen! Het afgelopen jaar heb ik veel energie gestoken in ons YouTube-kanaal door tutorials te maken en te plaatsen voor onze installaties. Daar ben ik trots op. Als het ertoe leidt dat een paar mensen een pomp of windmolen bouwen, vind ik dat al heel tof.

Afvalprobleem aanpakken

Ik hoop dat steeds meer mensen in ontwikkelingslanden hun leefomstandigheden kunnen verbeteren dankzij de installaties van de WOT. Bijvoorbeeld met het plasticproject waar ik nu aan werk. Ik hoop dat er een systeem uitkomt dat heel toegankelijk is, waardoor het rendabel wordt voor mensen overal ter wereld om plastic te recyclen. Zij hebben dan een inkomen én het afvalprobleem wordt aangepakt. Komend jaar ga ik stagelopen bij een bedrijf dat afvalinstallaties maakt in ontwikkelingslanden, dat sluit mooi aan op dit project. Wie weet dat die stage het begin is van een loopbaan in de richting van ontwikkelingswerk, maar dat weet ik nog niet. In ieder geval wil ik straks met mijn werk wel een verschil maken. Ik vind het belangrijk om wat zinvols met mijn tijd en kennis te doen, of dat nu is met een mooie toevoeging in de westerse wereld of een waardevol project in het buitenland.”

Tekst Carolien Drijfhout
Fotografie Vincent Boon

vandaag-magazine-banner-nieuwwij-2021.jpgMensenVanVandaag-2.jpg

Allard Braakhuis (22) is vijfdejaars student Werktuigbouwkunde in Enschede.

Alle ruimte voor verdieping en verbinding

events over zingeving en levenskunst


Ieder mens, in elke situatie, maakt een andere keuze. Je groeit, je ontwikkelt je, je laat los, je leert en ontdekt. De reis naar wie je werkelijk bent is er een vol waardevolle ontmoetingen met anderen. Want jezelf zijn … doe je samen.

Zinvolle events spotten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief