'Zo gaaf wat je met lichttechnologie kunt doen'

 

Nieuwsgierig, ambitieus en gedreven werkt Ymke Verspui aan een interactieve lichtinstallatie om mensen weer samen te brengen na een pandemie.

“Mijn passie? Mensen laten zien dat technologie niet iets engs of heel abstract is. Superleuk vind ik dat. Zeker als techniek gecombineerd wordt met licht en muziek. Ik ben nu bezig met het afronden van ‘The Ballroom’, een interactieve lichtinstallatie. Samen met Team IGNITE, mijn studententeam van de technische universiteit Eindhoven, heb ik die gemaakt en gepresenteerd op het lichtkunstfestival GLOW. Met ‘The Ballroom’ willen we mensen weer samenbrengen na een lange pandemie door ze te laten dansen met lichtstralen en met elkaar. Bezoekers worden gedetecteerd door infraroodcamera’s en gekoppeld aan een lichtstraal. Vervolgens wordt iemand zodanig gevolgd door de lichtstraal dat het lijkt alsof ze samen dansen. Het gevolg is dat het lijkt alsof je in een echte balzaal bent. Feestelijk gevuld met kleur, muziek en dans. Op die manier creëren we verbondenheid waar we met zijn allen zo naar verlangen.

Dit is wat ik wilde

In 2018, ik zat in de vijfde klas van de middelbare school, gingen we met het jaarlijkse uitje met familie en vrienden naar GLOW. Daar kwam ik in contact met de eerste installatie van Team IGNITE. En geloof me: WAUW! Nooit gedacht dat je met technologie zulke gave dingen kon doen. Dít is wat ik wilde. Ik ging Industrial Design studeren, net als de studenten van dit project. Ik stortte me volledig op lichttechnologie en had als doel om ooit mijn eigen lichtkunstwerk op GLOW te presenteren. Na mijn studie dacht ik, maar het lukte al veel eerder. Dat was de bevestiging dat ik op het juiste pad zat.

Ik kan meer dan ik denk

Dankzij The Ballroom heb ik meer geleerd dan ik ooit had verwacht. Niet alleen over het toepassen van lichttechnologie, maar ik ontdekte ook dat ik meer kan en weet dan ik denk. En het samenwerken met mensen die allemaal een andere achtergrond hebben; echt meganuttig en leerzaam. Maar desondanks vertel ik er niet graag over op feestjes; het zou voor velen te ingewikkeld zijn. Ik laat liever zien wat ik doe, zodat ze het met eigen ogen ervaren.

 

 

Met licht kun je zoveel

Mijn streven is me als student en daarna als ontwerper bezig te houden met lichttechnologie voor een gezondere levensstijl. Ik wil producten ontwerpen met de bijzondere eigenschappen en uitwerkingen van licht. Neem een lamp: die gaat aan en uit, heeft verschillende kleuren en kan animeren. Maar je kunt er nog veel meer mee. Zo kun je met een daglichtlamp in de winter straling binnenkrijgen die je normaal via de zon krijgt. Dit kan helpen tegen winterdepressies. Heel interessant. Er zijn zoheel veel mogelijkheden met lichttechnologie!”

Ymke Verspui 2.jpg

Tekst Shivani Boer 
Fotografie Vincent Boon 

vandaag-magazine-banner-nieuwwij-2021.jpg

Alle ruimte voor verdieping en verbinding

events over zingeving en levenskunst


Ieder mens, in elke situatie, maakt een andere keuze. Je groeit, je ontwikkelt je, je laat los, je leert en ontdekt. De reis naar wie je werkelijk bent is er een vol waardevolle ontmoetingen met anderen. Want jezelf zijn … doe je samen.

Zinvolle events spotten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief